Aflossingsvrije periode

Bij een aflossingsvrije lening hoeft u voor een vooraf afgesproken periode niet af te lossen. De aflossingsvrije periode is de tijd dat u geen aflossingen hoeft te doen. Tijdens de aflossingsvrije periode hoeft u alleen maar rente te betalen. Hierdoor kunt u profiteren van de laagste maandlasten die een lening kent. Bij andere leenvormen moet u immers iedere maand ook aflossing betalen waardoor de maandlasten hoger zijn.

Lengte aflossingsvrije periode
De lengte van de aflossingsvrije periode wordt vaak op vijf jaar gesteld. Na de vijf jaar moet u beginnen met aflossen op de lening. Het komt vaak voor dat de aflossingsvrije lening wordt omgezet naar een doorlopend krediet na de aflossingsvrije periode. Het is ook mogelijk dat er na het verlopen van de aflossingsvrije periode opnieuw naar uw situatie wordt gekeken en bepaald wordt of u nogmaals in aanmerking komt voor een hernieuwde aflossingsvrije periode.

Het gevolg van niet aflossen
Als u niet aflost op de lening en alleen rente betaald dan blijft de schuld staan. Doordat de schuld blijft staan weet u dat er op een gegeven moment afgelost moet worden op de lening. Het is dan ook verstandig om af te lossen wanneer het kan. Als u de schuld verminderd hebt u minder zorgen voor later, wanneer u verplicht moet aflossen op de lening.

Looptijd leningen
Het verschilt per lening hoelang je moet afbetalen. Hierin is geen enkele lening gelijk. De aflosperiode is afhankelijk van verschillende factoren, zoals bijvoorbeeld de levensduur van het product dat je van plan bent om te kopen. Mocht je een motor willen kopen, zorg dan dat je voor een looptijd kiest die past bij deze aankoop. Zo gaat bij normaal gebruik een motor van tien jaar oud, geen twintig jaar meer mee. Het is een feit dat hoe langer de aflossingsperiode duurt, hoe minder je per maand hoeft te betalen aan de aflossing.

Een korte looptijd?
Als je voor een lening, waarmee je vandaag een tien jaar oude motor koopt, over twintig jaar nog steeds de lening moet terug betalen, dan is het niet bepaald realistisch om de maandlasten te verlagen. Kies voor een korte looptijd en wees eerlijk tegen jezelf. De maandlasten zijn in dat geval wel hoger, maar je blijft in ieder geval niet tientallen jaren afbetalen voor een motor die allang niet meer in je bezit is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *