Online lenen: waar je op moet letten

De radiospotjes over een lening afsluiten kent iedereen die geregeld ’s avonds op de bank een televisieprogramma kijkt. Op het ogenblik zijn de reclames gelukkig lang niet zoveel te zien als tien jaar geleden toen de DSB Bank nog iedere dag op televisie adverteerde. Vandaag de dag is het nog maar een enkele verstrekker die zich eraan durft te wagen. Als je besluit in te gaan op het aanbod van één van deze geldverstrekkers: waar je moet je dan op letten?

Let op of je het kunt betalen

Betalingsachterstanden komen steeds geregeld voor bij geld lenen. Hoewel de wet aangepast is zodat een lening niet eenvoudig afgesloten kan worden zijn er toch altijd situaties waarin het niet gaat zoals het hoort. Door werkloosheid, ziekte en andere factoren kan het voorkomen dat de lening niet meer betaald kan worden. Of je de lening kunt betalen is het meest van belang. Indien je een lening neemt zijn er meerdere aspecten waar je op moet letten zodat niet onnodige risico’s loopt. Maak een overzicht met aan de ene kant je inkomen en kosten aan de andere kant. Met dit overzicht kun je eenvoudig zien of je de lening kunt betalen of niet.

Waar je niet voor moet lenen

Geld lenen voor een aankoop dat niet lang meegaat is niet verstandig. Een dure smartphone is een voorbeeld van zo’n uitgave. Hoelang gaat zo’n smartphone nu eigenlijk mee? Je mag van geluk spreken als je er drie jaar mee doet. Een lening sluit je echter vaak voor langer dan drie jaar af waardoor je uiteindelijk nog steeds betaalt voor de smartphone als het al lang niet meer werkt. Een auto is een ander voorbeeld. In veel gevallen is het niet verstandig om geld te lenen voor een auto als het niet echt nodig is. Als je de auto wilt kopen omdat je hem mooi vindt maar niet noodzakelijk is dan is een lening ongeschikt.

Bekijk de kredietprospectus

In de kredietprospectus worden alle belangrijke voorwaarden en informatie over een lening vermeld. De voorwaarden worden uitvoerig beschreven in het document zodat er geen misverstand kan ontstaan. Deze prospectus is te raadplegen op de website van de geldverstrekker maar wordt vaak ook per e-mail verzonden. Alle “kleine lettertjes” worden in de prospectus vermeld waardoor het essentieel is om deze door te nemen. Zo wordt de hoogte van de aflossing vermeld, het risico, de rente en de duur. Ook de bepalingen voor het aflossen van het krediet zijn belangrijk om te weten als je van plan bent om een lening af te sluiten.

Registratie bij het BKR

Bij het BKR wordt je betalingsverleden bijgehouden als je iets op krediet het gekocht of geld hebt geleend. Ook als je rood kunt staan op je betaalrekening dan wordt dit door het BKR geregistreerd. Bij de aanvraag van een lening dan worden deze gegevens bij het BKR door de verstrekker opgevraagd. De verstrekker heeft dan een goed beeld van je betaalverleden en kan op deze manier beter beoordelen of een lening mogelijk is. Ook bij het verstrekken van de lening moet de verstrekker het doorgeven aan het BKR. Een registratie bij het BKR kan negatieve gevolgen hebben tijdens een woningaankoop met hypotheek. Indien je inzicht wil krijgen in je gegevens die het BKR opslagen heeft dan kun je dit op de website van het BKR bekijken.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *